Történelem

Már dédapáink is így csinálták.

Magyarországra 1735-ben, Mária Terézia által betelepített iparos családokkal együtt kerültünk az elnéptelenedett területek benépesítése és iparosítása céljából.

Már akkor is hordókészítéssel foglalkoztak az őseink és azóta is apáról fiúra öröklődik ez a régi mesterség.

 

Ma már a 21. században a nehéz kézimunkát sok gép segíti, műhelyemben ezzel gyorsabban, pontosabban tudjuk elkészíteni az általunk gyártott termékeket, amelyeknek alapanyaga a kocsánytalan tölgy.

A gyártás minden évben a rönkök vásárlásával kezdődik, a Bükk hegység erdeiben. Kiválasztjuk a számunkra tetsző, kiváló minőségű fákat, majd a műhelyben hosszát levágjuk, tükrösen hasítjuk és fűrészeljük, szabad levegőn szárítjuk.

Szárítás után egyenként válogatjuk a száraz dongákat, mert itt dől el, hogy melyből készítünk sörös-, boros-, pálinkás hordókat illetve fadézsákat növényeknek.

Termékeinket Magyarországon és Európa több országában értékesítjük.