Boroshordók, barriquehordók

Hordótörténelem

Boroshordók, barriquehordók

Hordótörténelem


Már az ókori Görögországban is készítettek fahordókat a bor tárolására, szállítására, érlelésére. A dongából készült faedények feltalálása Speussippus görög filozófus nevéhez fűződik i.e. 300-ból. A fából készült hordók kiszorították az addig használt kerámia edényeket, és így több mint 2000 év után is életünk részei a kádárok által gyártott hordók és dézsák.

Alapanyag


A hordógyártás fő alapanyaga a kocsánytalan tölgy (Quercus petrea), amelynek a termőhelye Magyarország északi, 800 m feletti része. Emellett készítenek még hordót akácból, eperből, bükkből, szelídgesztenyéből és gyümölcsfából is.

A tölgy rönkök kiválasztásánál fő szempont, hogy a fa egyenes szálú, sűrűszövetű, göcs- és betegségmentes, lehetőleg nagy átmérőjű, központos legyen.

Feldolgozás, előkészítés


A kiválogatott rönköket láncfűrésszel a kívánt hosszra vágjuk, hasítjuk, fűrészeljük, máglyába rakjuk és szabadlevegőn „kíméletesen” szárítjuk, miközben az eső kimossa belőle a nem kívánt anyagokat. Az idő múlásával, 1-2 év alatt a faanyag nedvességtartalma kiegyenlítődik, a levegő nedvességtartalmával, ezt nevezzük légszáraz faanyagnak, ennek értéke ca.12%.

Boroshordók

Késztermék gyártás


A légszáraz dongafát válogatjuk, hosszát levágjuk, belsejét kifűrészeljük „belezzük”, éleit gyaluljuk „fúgoljuk” és az elkészült alkatrészekből felállítjuk a hordót.

Az elkészült hordópalástot saját hulladékából „kitüzeljük” vagyis meghajlítjuk a dongákat. Ha a két vége már egyforma, akkor következik a pörkölés, ami lehet „light” gyenge, „medium” közepes „medium plus” közepesen erős és „heavy” erős jellegű. A pörkölés erősségével arányosan hatol be a bor a fa szálai közzé és oldja ki a benne lévő kémiai anyagokat. Ezért van az, hogy az értékes borokat fahordóban érlelik, így alakítják ki igény szerint a borok íz világát.

Az elkészült hordópalást végét megmunkáljuk, kialakítjuk a feneket befogadó nútot a „csínt”, és elkészítjük a töltő és leeresztő furatot.

Ezután a csínba bemérjük a már összeállított fenéklapot, kör alakúra fűrészeljük, vastagságát lemarjuk és helyére helyezzük „befenekeljüka hordót.

A végső megmunkálás az esztergálás, csiszolás a horganyzott abroncsok elkészítése.

Szállítás előtt minden hordót egyenként csomagolunk, hogy ne sérüljön.

Az általunk leggyakrabban gyártott hordók méretei

 

Űrtartalom Fej átmérő Has átmérő Magasság
5 liter 21cm 26cm 26cm
10 liter 26cm 32cm 32cm
20 liter 30cm 35cm 35cm
30 liter 36cm 42cm 42cm
50 liter 42cm 50cm 50cm
80 liter 46cm 56cm 56cm
100 liter 52cm 60cm 60cm
150 liter 56cm 66cm 66cm
200 liter 62cm 72cm 72cm
250 liter 66cm 76cm 76cm
300 liter 72cm 82cm 82cm
500 liter 86cm 98cm 98cm
225 liter barrique 56cm 69cm 98cm
300 liter barrique 64cm 80cm 98cm

hordó kitüzelése