Hordótörténelem
Hordótörténelem
Már az ókori Görögországban is készítettek fahordókat a bor tárolására, szállítására, érlelésére. A dongából készült faedények feltalálása Speussippus görög filozófus nevéhez fűződik i.e. 300-ból. A fából készült hordók kiszorították az addig használt kerámia edényeket, és így több mint 2000 év után is életünk részei a kádárok által gyártott hordók és dézsák.
Alapanyag
A hordógyártás fő alapanyaga a kocsánytalan tölgy (Quercus petrea), amelynek a termőhelye Magyarország északi, 800 m feletti része. Emellett készítenek még hordót akácból, eperből, bükkből, szelídgesztenyéből és gyümölcsfából is.
A tölgy rönkök kiválasztásánál fő szempont, hogy a fa egyenes szálú, sűrűszövetű, göcs- és betegségmentes, lehetőleg nagy átmérőjű, központos legyen.
Feldolgozás, előkészítés
A kiválogatott rönköket láncfűrésszel a kívánt hosszra vágjuk, hasítjuk, fűrészeljük, máglyába rakjuk és szabadlevegőn „kíméletesen” szárítjuk, miközben az eső kimossa belőle a nem kívánt anyagokat. Az idő múlásával, 1-2 év alatt a faanyag nedvességtartalma kiegyenlítődik, a levegő nedvességtartalmával, ezt nevezzük légszáraz faanyagnak, ennek értéke ca.12%.
Késztermék gyártás
A légszáraz dongafát válogatjuk, hosszát levágjuk, belsejét kifűrészeljük „belezzük”, éleit gyaluljuk „fúgoljuk” és az elkészült alkatrészekből felállítjuk a hordót.
Az elkészült hordópalástot saját hulladékából „kitüzeljük” vagyis meghajlítjuk a dongákat. Ha a két vége már egyforma, akkor következik a pörkölés, ami lehet „light” gyenge, „medium” közepes „medium plus” közepesen erős és „heavy” erős jellegű. A pörkölés erősségével arányosan hatol be a bor a fa szálai közzé és oldja ki a benne lévő kémiai anyagokat. Ezért van az, hogy az értékes borokat fahordóban érlelik, így alakítják ki igény szerint a borok íz világát.
Az elkészült hordópalást végét megmunkáljuk, kialakítjuk a feneket befogadó nútot a „csínt”, és elkészítjük a töltő és leeresztő furatot.
Ezután a csínba bemérjük a már összeállított fenéklapot, kör alakúra fűrészeljük, vastagságát lemarjuk és helyére helyezzük „befenekeljük” a hordót.
A végső megmunkálás az esztergálás, csiszolás a horganyzott abroncsok elkészítése.
Szállítás előtt minden hordót egyenként csomagolunk, hogy ne sérüljön.
Az általunk leggyakrabban gyártott hordók méretei
Űrtartalom | Fej átmérő | Has átmérő | Magasság |
5 liter | 21cm | 26cm | 26cm |
10 liter | 26cm | 32cm | 32cm |
20 liter | 30cm | 35cm | 35cm |
30 liter | 36cm | 42cm | 42cm |
50 liter | 42cm | 50cm | 50cm |
80 liter | 46cm | 56cm | 56cm |
100 liter | 52cm | 60cm | 60cm |
150 liter | 56cm | 66cm | 66cm |
200 liter | 62cm | 72cm | 72cm |
250 liter | 66cm | 76cm | 76cm |
300 liter | 72cm | 82cm | 82cm |
500 liter | 86cm | 98cm | 98cm |
225 liter barrique | 56cm | 69cm | 98cm |
300 liter barrique | 64cm | 80cm | 98cm |